I tisdags var det fetisdagen. Vi äter gärna semlan med varm mjölk.
I Sverige består semlor vanligen av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde. Lokala varianter förekommer. I Västsverige ersätts ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel. Butiker och konditorier saluför även semlor för allergiker och andra som följer en viss typ av kosthållning, till exempel med laktosfri grädde, med vaniljkräm i stället för mandelmassa, eller med glutenfritt bröd.
Semlans traditioner varierar från landskap till landskap. I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen, under fastan före påsk. (I Skåne på måndagen, som kallades "bullamåndag" När traditionen att fasta upphörde i Sverige blev det istället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. På senare tid har semmelätandet utökats ytterligare och semlor finns idag att tillgå i bageri varje dag från december till påsk. Vissa konditorier har även börjat sälja så kallade "novembersemlor".
Texten ovan är tagen från wekipidia.
Oh, oh, oh, jag älskar semlor! Finns inte här i UK. Idag ska det bakas.
SvaraRaderaSom barn, uppvuxen i närheten av Göteborg, åt vi alltid semor i varm mjölk med kanel.
Intressant att höra att du också äter dem med mjölk och kanel. Min man vill också ha dem på det sättet och han kommer också från Göteborg. Just med kanel har jag inte sett någon annan äta dem. Det blir många semlor nu den här tiden på året och de är ju inte direkt kalorifria, men goda.
SvaraRaderaHer er det bollesøndag i dag.
RaderaVi spiser dem med vispet
krem. Har ikke hørt noen her
spiser dem med melk til.
Det skal jeg prøve i kveld 😊