måndag 23 mars 2015

Vårutflykt.

I går kunde jag för första gången följa med på svensk-grekiska föreningens vårutflykt.
Tidigare har jag inte varit här i mars.
Vi var 23 personer som med buss styrde kosan mot södra delen. Vårt första stopp var i Askifou, En högplatå på 730 m ö h. Där fikade vi och åt den berömda stakiani pitan som är ett stekpannebröd som är fyllt med mizithra ost. Serveras nystekt med honung ringlat över. Betraktat av många som en delikatess. Tyvärr faller det inte mig i smaken
Här i byn finns ett privat krigsmuseum som jag blev rekommenderad att åka till. Trevligt att få rekommendationer och det får bli ett besök senare.


Därefter fortsatte färden ner mot sydkusten och Frangokastello.
Fortet uppfördes av venetianarna på 1300-talet som skydd mot pirater samt de rebelliska kretensarna.
År 1770 hölls den kände motståndsmannen Daskalogiannis fången här. Jag tror inte att det finns någon på Kreta som inte vet vem han var. Han har bla gett namn både till gator,skepp och flygplatsen utanför Chania.




I maj 1828 skedde ett stort slag här när C. Dalianis och hans 350 män försökte skydda Kreta mot turkerna.
Varje år i maj besöker andar eller spöken som kallas drosulites  platsen och de sägs vara själarna efter Dalianis och hans stupade män. Ja, man får ju tro på det om man vill eller inte!
Här finns också en fin strand.

Vidare till Klostret Preveli som hade en betydande roll under bla andra världskriget där många motståndsmen gömde sig för tyskarna, som hade invaderat ön.
I klosterkyrkan finns det 50 cm höga silverkorset  Benediction Cross. Det sägs ha blivit buret först i många krig och slag. Korset sägs ha uträttat många mirakler och sägs också ha läkande krafter.
Vid två tillfällen har fienden försökt att föra korset från Kreta men inte lyckats Först med båt men då dog vinden ut. Vid det senaste tillfället försökte tyskarna ta korset med flygplan härifrån men planet vägrade då starta.

Vi åt en god middag i Plakias. Den  bestod av först smårätter och sedan ugnskyckling med potatis. Plakias är också populär för sin fina strand. Därefter blev vårt sista stopp vid Kourtaliotiko ravinen.
Jag har varit där tidigare så jag valde att bara gå en liten bit ner men det var några få hurtiga som gick hela vägen.


Tack alla för en trevlig dag och ett särskilt stort tack till styrelsen som arrangerat resan. Inte att glömma vår duktiga chaufför som körde så lugnt och fint.

söndag 22 mars 2015

Förkyld och kallt.

Jag har haft några fina dagar sedan jag kom hit men det är fortfarande vinterkyla. På nätterna går temperaturen ner till bara  ca 4 grader.
I dag har det dock varit en fantastiskt fin dag. Jag var med svensk-grekiska föreningen på deras vår- utflykt. Det ska jag berätta mer om i morgon för nu är jag rejält trött och ska krypa ner i sängen trots att det inte är sena kvällen ännu., Det var väldigt nära att det inte blev någon utflykt alls eftersom jag har fått en förkylning med feber.  Men skam den som ger sig så med hjälp av lite febernedsättande blev det en fin dag trots allt.

Några vårblommor som pryder sin plats i fönstret. 

Lite nytänk svart och vitt. Ber om ursäkt för usel bildkvalitet.

I morgon blir det mycket bilder.

måndag 16 mars 2015

Helgen.

Nu är trappan målad tre gånger- Vilken skillnad det blev! Skönt att göra min del av måleriet klart för...

I lördags bar det iväg till Kreta igen. Lite tidigare än beräknat. Så här års går det inga direktflyg utan jag åkte via Stockholm och Aten. 14 timmar från dörr till dörr. Mitt syfte med resan är att ta hem...


Kasper och
Lilla My.
Jag har inte bestämt hemresan ännu. Det beror mycket på vädret om det blir tre veckor eller mer.

Nu hoppas jag på värmen för den har inte kommit ännu men till helgen, som för övrigt innebär utflykt med svensk-grekiska föreningen till södra delen av ön, har yren lovat sommartemperaturer och det ser vi fram emot.

Söndagen innebar en del städande för att få i ordning. När jag vädrade madrasser på balkongen smög Kasper ut och lade sig på en och där låg han i solskenet länge och njöt och sov så gott.




Ja, den här utsikten tröttnar jag aldrig på. Nu är det grönt och frodigt överallt. Jag ska ut och fota mycket blommor framöver. Bilder kommer att komma.
Idag är ett besök på Lidl inbokat. En tur till Chania står också på programmet. Ha en fin vecka!

måndag 9 mars 2015

En härlig dag.

Solen skiner och det är vi inte bortskämda med. Tog mitt eftermiddagsfika ute på fastukvisten idag. Solen värmer så gott.


I lördags hade vi en liten middag för sonen P och hans fina familj. Vi fick en helt ljuvlig tulpanbukett som jag bara måste dela med mig av till Er. Titta och njut!






Idag har jag börjat med trappan. Har slipat och nu ska den torkas av med målartvätt och målas vit. Det är mitt jobb. Sedan tar Henrik över och gör färdigt trappstegen och räcken.

Så här ser den ut nu. Det färdiga resultatet kommer när den är klar och det kommer säkert att ta lite tid.
Hoppas att du också har fint vårväder där du är. I vilket fall som helst så är inte våren långt borta. Tack och lov!

fredag 6 mars 2015

Svart och vitt.

Lite nya kuddar att fräscha upp soffan med är alltid trevligt.
Den första är klar. Här tillsammans med en pläd som Henrik köpt utan att tänka på att den passar bra till kuddarna plus att det är samma design som på skålarna i fönstret. Kul när det stämmer så bra överens.




Bilderna är från TV-rummet.
Sol och några plusgrader .
Nu önskar jag att du får en skön helg.

torsdag 5 mars 2015

Lite allt möjligt.

Här händer det alltid något.
Tex  en av sönerna som droppar in för att låna strykjärn ( ungdomarna idag klarar sig alldeles utmärkt utan verkar det som ) Ingen av mina två yngsta äger ett  och jag har aldrig upplevt att de sett speciellt "skrynkliga" ut. Fick mig en ordentlig tankeställare! Vad sjutton har jag sysslat med i alla år. När jag var ung fru och mor strök jag både kalsonger, jeans och lakan. Det var inget unikt för bara mig för "alla andra" mina väninnor gjorde det också.
Tack och lov insåg jag någonstans under årens lopp att det är förspilld kvinnokraft och numer är det bara det som verkligen behöver slätas till som hamnar under strykjärnet.
Sonen skulle inte stryka i vanlig bemärkelse utan lägga upp gardiner. Idag finns det band som man stryker fast så slipper man sy.
Jag har aldrig provat för jag är så omodern så jag låter symaskinen göra jobbet.

I helgen övernattade jag i Egypten hos barnbarnen. Vi hade en mysig kväll som innehöll både pizzabak och Let`s dance.






Idag är en strålande solskensdag men under natten har det varit minusgrader.
Vädret växlar fortfarande mycket men ljuset har kommit tillbaka och nu längtar vi som vanligt efter värmen.
För min del känns det som jag har bättre förutsättningar att få både värme och sol eftersom jag inom en väldigt snar framtid åker ner till Kreta igen.
Den här gången är syftet att hämta hem Kasper och Lilla My och låta dem bli stugkatter i Sverige.
Jag ska också ändra om i lägenheten en del så den blir mer lämplig att hyra ut.
Den kommer att vara ledig för uthyrning under sommar och vinter i fortsättningen.
Vi kommer att utnyttja den under vår och höstmånaderna.
Om någon som har för avsikt att tillbringa vintern där är intresserad så hör gärna av er.
Jag återkommer med mer information och bilder senare.

söndag 1 mars 2015

Senapskyckling.

Kalo Mina! Hoppas att mars blir en skön vårmånad.

Här kommer ett litet middagstips. Lagade det i helgen efter att ha sett Jamie Oliver laga det. Smakade jättegott. 

Förenklad dauphinoise: Skiva 750 g fast, tvättad potatis med skalet kvar mycket tunt i exempelvis en matberedare. Skiva också en röd lök. Lägg i en vid kastrull. Slå på en skvätt hett vatten, knappt 2 dl grädde, 2 pressade vitlöksklyftor, 4-5 sardeller, 2 lagerblad, lite timjan, salt, nymalen svartpeppar och riven parmesan. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen mjuknar, cirka 6-8 minuter. Häll över det hela i en ugnsform, riv parmesan över och gratinera i ugn på 225° i 15 minuter.
Senapskyckling: Klappa in kycklingfiléer med skinn med senapspulver (1 tsk per filé), salt och svartpeppar. Stek i olivolja, först på skinnsidan. Akta så det inte bränner vid. Efter ungefär en kvart strör du över finskuren vårlök eller en liten purjolök, 2 dl vitt vin och 1 dl grädde, 3-4 pressade vitlöksklyftor, lite färsk rosmarin och 2 tsk dijonsenap (enligt originalreceptet ska den vara grovmalen). Låt sjuda 5 minuter, lägg på ett lock och låt sjuda tills kycklingen är helt färdig. Plocka upp filéerna, skiva på snedden och lägg tillbaka i såsen.
Så här såg min middag ut. Jag gjorde rostade rotfrukter till kycklingen i stället.